ÚJ LEBONYOLÍTÁS, RÉGI CÉLOK!


Elröppent a nyár, közeledik a szezonkezdet, végéhez ér a felkészülés: röplabdázóink hamarosan élesben bizonyíthatnak majd az új idényben, hiszen szeptember végén az U20-as bajnokság már rajtolni is fog. Ennek kapcsán bemutatjuk a bajnoki lebonyolítást, illetve a nyári felkészülést.

A héten sorsoltak a Magyar Kupában, NBI-es csapatunk az Extraliga-szereplő Vasas Óbuda fiókcsapatát, a Vasas SC-t kapta az első körben. Egyrészt ez emlékeztethet mindenkit, hogy hamarosan itt a bajnokság kezdete, másrészt ennek kapcsán azt is el kell mondanunk, mit jelent a fiókcsapat kifejezés.

MEGVÁLTOZOTT AZ NBI-ES BAJNOKSÁG

A Magyar Röplabda Szövetség változtatott az NBI lebonyolításán, amelyen tavaly még 8 csapat indult és az idény egy felső- és alsóházi rájátszással zárult – emlékezetes, hogy mi nagyszerű eredményeinknek köszönhetően a felső négyesbe kerültünk. Idén a rájátszás megszűnik, a csapatok oda-visszavágós rendszerben kétszer mérkőznek meg egymással (egyszer otthon, egyszer idegenben) és a végeredményről a gyűjtött pontok döntenek (3 pont jár a 3:1-es vagy 3:0-s sikerért, 2 pontot kap az, aki döntő szettben győz és 1 pontot az, aki döntő szettben veszít). De ami még ennél is fontosabb, a mezőny immáron nem 8 csapatos: a mezőny kiegészült 4 Extraliga-szereplő együttes fiókcsapatával, méghozzá a Vasas, a Békéscsaba, a Szent Benedek és az Újpest együtteseivel. Ezek a csapatok jellemzően meghatározott korú játékosokat szerepeltethetnek (2001. január 1. és 2006. december 31. között születetteket), 2 fő kivételével (1 játékos lehet 2008. december 31. előtt született és 1 játékos lehet 2000. január 1. után született), és korlátozás még, hogy ezekben a fiókcsapatokban maximum egy légiós játszhat.

Értelemszerűen ezekben a csapatokban lehet átjárás az Extraligás anyacsapatukkal, amely még jobban megnehezíti az erősségük meghatározását, igazi fekete lovak lehetnek ezek az együttesek. A végeredmény meghatározásánál az ellenük szerzett pontok is számítanak majd, viszont nem juthatnak fel az Extraligába – tehát a feljutó a legjobb nem fiókcsapat lesz.

A 12 csapatos mezőny az Extraligából kieső DVTK-val, az NBII-ből feljutó BVSC-Zuglóval, valamint a tavaly is NBI-es Eötvös DSE-vel, Gödöllővel, Jászberénnyel, TFSE-vel és (az új néven szereplő) VEHIR-VESC csapatával lesz teljes.

Bár sokismeretlenes még ez az egyenlet, hiszen a megújuló bajnokság csapatainak játékerejét nem könnyű belőni, a mi nem sokat változó együttesünk hasonló sikereket szeretne elérni, mint a legutóbbi idényben: vagyis szeretnénk a bajnokság élmezőnyéhez tartozni!

AZ U20-AS BAJNOKSÁG NEHEZÍTI AZ ÖSSZEHANGOLÁST

Kíváncsian várom, hogy fog alakulni ez a szezon, mert a fiókcsapatokkal, illetve ezzel az újfajta lebonyolítással nagyon izgalmas lesz, minden meccs számítani fog. Ezt nekünk nagyon az eszünkbe kell vésni, és mindig nagyon jól kell teljesíteni!” – mondta el még a Velencei-tónál rendezett edzőtáborban Pisák Flóra, a csapat egyik rutinos játékosa. A fent részletezett lebonyolításnak köszönhetően tényleg minimálisra csökkenhet a tétnélküli mérkőzések száma, nem lesz olyan együttes, amellyel négyszer is találkozunk az idényben, és nagyon besűrűsödhet a középmezőny.

Az NBI-ben mindig kihívás, hogy nagyon gyorsan kell összekovácsolódnia a csapatoknak, úgyhogy ebből a szempontból mi előnnyel indulhatunk. Szerintem minden játékosunk formába fog lendülni időben, a lányok az U20-at korábban is kezdik mint az NBI-et, úgyhogy ők már szeptemberben kezdik a megmérettetéseket, és ott már látni is fogjuk, milyen erőviszonyokra kell számítani.” – folytatta Pisák Flóra, aki azon kevés játékosaink egyike, aki csak az NBI-ben szerepel, az U20-asok közt nem. Ez egy kicsit nehezíti is a formábahozást, hiszen az U20-as bajnokság már szeptember utolsó hétvégéjén elrajtok, míg az NBI csak majdnem egy hónappal később.

Nehéz összehangolni, hogy egy U20-as csapatot szeptember derekára top formába, bajnokságra kész formába kell hozni, míg az 5 csak NBI-es játékost mindössze október közepére.” – tette hozzá a témához a csapat vezetőedzője, Ujvárosi Levente. – „Szerintem ez azért fog működni, mert az említett 5 játékos ezt már tudja kezelni, volt tavaly akinek sikerült a formába lendülés, volt, akinek nem, utóbbi nyilván tanult belőle, és ezzel nem lesz probléma.”

Én azt szeretném, ha magunkhoz képest tudnánk többet és jobbat teljesíteni, mint tavaly. Ezt most nem helyezésekre értem, hanem a csapat összképére. Nagyon remélem, hogy ez legalább egy ugyanolyan helyezésre elég lesz mint tavaly volt, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ennél jobb helyezést is el tudjunk érni. Új impulzusok fognak minket érni, illetve látni fogjuk az erőviszonyokat is, hogy például az Extraligás fiókcsapatokhoz képest mi hányadán állunk.” – tekintett ki a célokra Pisák Flóra.

Az U21-es bajnokságot tehát a Torma Ágnes U20 Országos Bajnokság váltja fel, amelyben mi az I. osztályba kaptunk besorolást, és ez önmagában hatalmas szó – az Emericus-BDSE néven indított közös csapatunk egyébként a másodosztály nyugati csoportjában szerepel majd. Az utánpótlás sorozat szeptember 24.-én indul majd háromcsapatos minitornánkkal, a miénk az UTE Röplabda Csarnokban lesz majd, ezekkel a mérkőzésekkel:

11:00     UTE U20 LILA – BDSE-Emericus

12:30     BDSE-Emericus – Szegedi RSE Narancs

14:00     UTE U20 LILA – Szegedi RSE Narancs

Az NBI-es felnőttbajnokságot október 15.-én, szombaton kezdjük majd, amikor 19 órai kezdettel a Békéscsaba fiókcsapatát fogadjuk majd.

HAJRÁ, BDSE!

Legújabb híreink